3-daagse Chaam 2004
Op 7 mei 2004 vertrokken 17 fietsers en een begeleidster van Malden naar het Brabantse Chaam. In drie dagen zouden we in het weekend van 7 t/m 9 mei met groep 3 van TC de Pedaleurs zo’n 395 km wegtrappen. De 1e en 3e dag waren qua route helemaal voorbereid. De 2e dag zou de plaatselijke toerclub uit Chaam een route voorbereiden. Meestal blijven in zo’n driedaagse alleen de goede herinneringen bij. Die hadden we in dit weekend ook genoeg, maar een vervelende herinneringen blijft aan deze 3-daagse kleven en dat is het weer op de heenweg. Zelden hebben we gedurende een volle dag fietsen zoveel en zo lang regen gehad. Ons clublid Patrick van Mierlo schreef voor het clubblad van de Pedaleurs onderstaand verhaal.
De driedaagse “Vlakke” van Chaam
Vrijdag - 7 Mei 2004
It’s A Rainy Day
Do you remember
Before the rain came down
You were so full of life
So bring that right back round
It's a rainy day ,It's a rainy day,It's a rainy day
Na veel gepraat over de regen is het dan eindelijk zover dat we vertrekken naar Chaam.
Henk en Toon kregen het gevoel van kind zijn weer helemaal terug. De openhaard was hun speelplaats. Stukken hout werden aangevoerd en in de openhaard tot branden gebracht. Uiteindelijk gooide Toon ook zijn been in de strijd - hij hield dit direct boven het openhaard vuur - gelukkig kreeg Henk op tijd het verstand terug en bracht Toon weer bij zinnen. Ondanks het vele eten, was er toch nog aanleiding voor de familie Smulders/Goedhart om nog een extra stokbroodje te verorberen - het was zo’n mooi gezicht, schoonvader en schoonzoon gepassioneerd aan het eten - wat familie toch mooi kan zijn! Na deze heerlijke warmte kwam toch weer de echte kou en regen. We dachten aan de warme en gezellige jeugdherberg en kwamen hier dan toch uiteindelijk voldaan aan. We kunnen wel zeggen: Stay Okay in Chaam.
De gezichten stonden gedeeltelijk op onweer, later kreeg deze gelaatstrek er de vorm van verbetenheid bij, maar uiteindelijk in het zicht van de finish kwam de lach weer op de gezichten.Wie zijn dan de Pedaleurs - de echte, dat zijn wij! Fietsen met regen en wind, het deert ons niet, wij gaan door weer en wind!

We pauzeren in de bekende uitspanning Bos en Duin in Loon op Zand waar de traditionele kom soep en koffie met gebak geserveerd werd. Hier worden we voortreffelijk verwend door het team van Bos en Duin. Bij de koffie liet Piet merken dat hij toch meer energie nodig had. Marloes was zo lief om haar koekje te geven. Piet zei: “Je zult later een koekje van me terug krijgen!”
Zaterdag - 8 Mei 2004  - Yeah, the sun will shine at the end off the day
Om 09:00 waren er enkele leden van de Chaamse wielervereniging “Smeekens” die ons op deze bijzondere dag zouden begeleiden. We reden met hen een groot deel van de Taxandriaroute door de mooie Belgische en Nederlandse Kempen.
In het Belgische was er dan in Gasthof “De Beiaard” in Postel een hemelse lunch voorbereid, “de Breugheltafel”. Voor de thuisblijvers en Eiffel-gangers omschrijf ik even wat ze gemist hebben: we begonnen met echte Peekessoep (Wortelsoep), gevolgd door heerlijk volgebakken Postelse abdijbroden (bruin, wit en krenten) met als beleg traditioneel gewassen Postelse harde abdijkaas en Postelse ham. De koffie en thee werden op de wel bekende Vlaamse gastvriendelijke manier zo vaak als gewild, bijgeschonken. Daarna kwam  het goddelijke toetje als klapstuk op deze fantastische lunch; echte, maar dan ook de echte appeltaart, met hierin echte appelmoes! Bourgondischer kan het eigenlijk niet! Afslanken was er niet bij, maar genieten des te meer!
Aansluitend hebben we met z'n allen nog een bezoek gebracht aan de Abdijkerk van Postel. Hier hebben we allen stil gestaan bij Ernst Vroemen en een kaarsje voor hem opgestoken. De wens voor een voorspoedig herstel is hier in ieders gedachte. Ernst, Marian, Jeroen, Bas en Carlijn: sterkte in deze moeilijke tijd; in onze gedachten steunen we jullie! (De intentie was goed maar helaas is Ernst inmiddels overleden). Na een ruime 140 km bereiken we dan onze StayOkay weer en kunnen we terug kijken op een zeer geslaagd samenspel tussen “De Smeekens” en “De Pedaleurs”. Het laatste uur van de rit kwam de Gouden Bol nog aan de horizon en deze gaf ons eindelijk de verdiende warmte en extra plezier. ‘s Avonds kregen de Pedaleurs de Belgische Moskes in de gaten. Ad en Toon hadden de Selectie van Belgische dames voor het Smartlappenfestival in Chaam al snel gemaakt, toen zij helaas te horen kregen dat de kaarten voor dit festival al verkocht waren. Andere ingevingen kwamen er niet, maar de gedachten waren mooi.
Zondag - 9 Mei 2004 - The sun was shining. The sun was shining ... the hole day
De lunch was in Schijndel bij Restaurant Brasserie “de Boerenhofstede” waar we weer verwend werden. Hier vroeg onze Marloes aan Piet om zijn koekje; Piet was niet van plan om zijn koekje af te staan, Marloes kreeg dus een koekje van Piet’s eigen deeg.
Tiny had deze dag veel pech; twee lekke banden, waarvan de laatste door een spijker. Toon had beide keren de band verwisseld - zou Toon bij de eerste lekke band de spijker er expres in geduwd hebben? Toon zat er namelijk aardig doorheen, het zou me niets verbazen.
Tot slot
Organisatie (Ad, Tiny, Piet en Constant); heel erg bedankt voor de drie fantastische dagen die jullie ons geboden hebben. Zeer goed verzorgd, het hoogste cijfer is nog te weinig en elk compliment te matig, als er goede woorden waren, zou ik ze gebruiken, maar mijn hart heeft de grootste voldoening! Dank ook aan onze following Lady; Wil, voor haar rust en gezelligheid vooraf, tijdens en na het fietsen. En natuurlijk dank aan een ieder die voor de gezelligheid zorg gedragen heeft. Jongens bedankt!
Onderstaand nog enkele foto's van de terugrit en een groepsfoto bij de Abdij van Postel.
Auteur: Patrick van Mierlo van TC de Pedaleurs (Zie foto linksboven in de pagina).