3-daagse Chaam 2004
Vakantie Platanias Kreta 2009
In 2002 waren we al eens met Jacqueline en Marcel op Kreta geweest en wel in Chersonissos. Omdat Kreta het grootste eiland is, hebben we toen al eens gezegd dat we er nog wel een keernaar toe zouden willen. Na wat zoekwerk hebben we gekozen voor het plaatsje Platanias in het noordwesten van Kreta niet ver van Chania, de op één na grootste stad van het eiland. Op 20 Juni vlogen we met luchtvaartmaatschappij Condor vanaf Airport Düsseldorf in Duitsland naar de wat kleinere luchthaven Souda op Kreta. Van daar uit ging het naar Platanias voor een 14-daagse vakantie in Hotel Palazzo Porto, dat over 5 zwembaden beschikt een achteruitgang heeft naar het strand en op een afstand van 200 meter van het centrum van Platanias ligt. Het oorspronkelijke dorpje Platanias ligt op een rotsachtige berg en is langzaam naar de zee toe gegroeid. Het is tegenwoordig een toeristisch oord met een haventje en een leuk strand. Om in het oude dorpje te komen moet je via smalle steile straatjes een klim maken naar eenhoogteverschil van 140 meter. Van boven uit heb je een schitterend uitzicht over de hele omgeving, alsmede over het hotelcomplex Palazzo Portoen het haventje. (zie onderstaande foto’s).
  Condor Airlines Boeing 735
Luchthaven Düsseldorf
Hotel Porto Palazzo
Haventje van Platanias
Hotelingang
Uitzicht van uit het restaurant
Hotelstrand  
Het oude dorpje Platanias tegen de berg
Hotel Café Bar MARIKA
Engelse bar naast hotel
Omdat er in het hotel ’s middags en ’s avonds niet veel te doen was gingen we in de namiddag meestal iets drinken bij Café Bar MARIKA en’s avonds na eerst even door de lange hoofdstraat van Platanias gewandeld te hebben, een drankje halen bij de bar naast ons hotel (zie foto’sboven). In de hoofdstraat Platanias zijn veel leuke winkeltjes en restaurantjes met gezellige terrasjes. Na een paar dagen luieren aan het zwembad en aan het strand hebben we met de bus  de kleine eilandtour gedaan. We brachten o.a. een bezoek aan de Agia Irinikloof met een lengte van 7 km, het in 1371 gebouwde Venetiaanse fort Frangokastello aan het strand van Spili, het Preveliklooster (Mon Preveli) bij Plakias en aan Plakias Bay (zie onderstaande foto’s).
  Agia Irinikloof
Frangokastello
Frangokastello
     Stop onderweg
Preveliklooster     
Preveliklooster     
Preveliklooster     
Preveliklooster      Preveliklooster     
   Preveliklooster   
Plakias Bay     
Na de eilandtour zijn we twee dagen later ’s morgens na het ontbijt naar boven naar het oude dorpje Platanias
gewandeld, waar wij hebben genoten van het prachtige uitzicht en nog wat foto’s hebben gemaakt van mooie
straatjes, het kerkje en het kerkhof (zie foto’s hieronder).
De volgende dag hebben we met het treintje de Grand Canyon Tour gemaakt. De tocht ging van uit het centrum van Platanias via de dorpjes AgiaMarina, Stalos, Galatas  en Perivolia  dwars door de 8 km lange Therisokloof naar het dorpje Theriso aan het einde van de kloof. Daar hadden weeen pauze om iets te eten en te drinken en daarna gingen we via dezelfde route weer terug. Onderstaand enkele foto’s van de weg door de kloof envan het oude kerkje in Theriso.
In de tussenliggende dagen zijn we drie keer met de lijndienst naar Chania geweest. Chania was vroeger de hoofdstad van Kreta en heeftals bezienswaardigheden o.a. een Venetiaanse haven met vuurtoren, het fort Firkas uit het jaar 1629 en pittoreske straatjes met sfeervollerestaurantjes. Verder zijn er nog het scheepvaartmuseum, de Hasan Pasja moskee, het oude centrum met Venetiaanse, Turkse en Joodsewijken en een grote overdekte markthal. Onderstaand een aantal foto’s hiervan.
Venetiaanse haven Chania
Centrumplein met Trimartini kerk
Fort Firkas
Scheepvaartmuseum
Scheepvaartmuseum
Vuurtoren
Vuurtoren
Hasan Pasja Moskee
Hasan Pasja Moskee en Haven
Onderstaand een aantal foto’s van pittoreske straatjes in de oude Venetiaanse wijk van Chania.
Turkse wijk
Turkse kerk
Markthal Chania
Markthal Chania
Na een schitterende vakantie vlogen we ’s morgens 4 juli weer terug naar Düsseldorf en van daar uit reden we met de auto weer naar huis.
Voor alle foto's van deze vakantie ga naar boven in de pagina en  Klik op de navigatiebalk op Foto's.